Thursday 8 September 2016

Marele Zid Chinezesc

 Marele Zid Chinezesc (chineză  万里长城/萬裡長城, Wànlĭ Chángchéng „zidul lung de 10.000 Li“; chineză 中国长城/中國長城, Zhōngguó Chángchéng „zidul lung chinezesc“) este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcție gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km
 Marele Zid Chinezesc nu este un zid continuu – termenul “Marele Zid Chinezesc” defineste, de fapt, o serie de mai multe fortificatii din piatra si din pamant, construite de-a lungul a 2.000 de ani. 
Astfel, acest zid leaga intre ele mai multe fragmente de varste diferite. Primele sectiuni din zid au fost construite inca din secolul 5 i.Hr.
Marele Zid Chinezesc este numit de chinezi “Zidul lung de 10.000 de li“, unde 1 li = 575,5 m. Insa acest zid are o lungime controversata; dupa datele mai recente ar avea o lungime de 6350 km. Grosimea zidului este de 4,5 pana la 9 metri, media fiind de 6 metri latime. Inaltimea medie este de 8 metri.
De-a lungul dinastiilor, Marele Zid Chinezesc a fost erodat, construit, reconstruit, mentinut, modificat si extins pana in secolul 16 d.Hr. Lucrari de cea mai mare anvergura au avut loc insa in timpul dinastiei Ming (1368-1644), cand a fost efectuata ultima constructie, iar lungimea Zidului depasea 6.000 km. Acesta constructie este, de fapt, ceala care ne referim cand spunem “Marele Zid Chinezesc”.

                    http://www.efemeride.ro/marele-zid-chinezesc-cel-mai-lung-cimitir-de-pe-terra                   



No comments:

Post a Comment