Friday 13 January 2017

Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Sagrada Família este o uriașă biserică din capitala Cataloniei, Barcelona. Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanțată din bani publici, asa cum se obișnuia în Evul Mediu.
 Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu aceast termen: „Clientul meu nu se grăbește”. În prezent termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol.
 Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliștiSfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Iisus va avea montat pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Cristos Mantuitorul, Rio de Janeiro, Brazilia

Cristo Redentor este un monument în Rio de Janeiro, amplasat la sud de oraș, pe muntele Corcovado, în pădurea Tijuca. Monumentul a fost planificat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei.
 Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul) este un monument în Rio de Janeiro (Brazilia), amplasat la sud de oraș, pe muntele Corcovado (700 m), în pădurea Tijuca. Monumentul a fost planificat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Schițele proiectului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Din motive financiare, numai după zece ani a început construcția lui.
 Devenind celebru în Franța ca portretist, sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în 1922, fiind însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului. Materialul de construcție este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj. În orașul bolivian Cochabamba a fost amplasat un monument asemănător, care depășește cu 8 m înălțimea monumentului brazilian. În prezent există în Brazilia și Portugalia mai multe copii ale statuii.

Moscheea seicului Zayed, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Marea Moschee din Abu Dhabi sau Moscheea Șeicului Zayed este o moschee din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Aceasta este cea mai mare moschee din Emirate și a opta cea mai mare moschee din lume.
 AdresăSheikh Rashid Bin Saeed Street، 5th St - Abu Dhabi - Emiratele Arabe Unite

Înălțime115 m
Deschidere20 decembrie 2007
Stiluri arhitectoniceArhitectură Mughal, Moorish architecture

 Construcția moscheii a început în anul 1996 din ordinul șeicului Zayed bin Sultan Al Nahyan și finalizată în 2007. La construcția ei au participat arhitecți veniți din mai multe zone ale lumii , iar materialele folosite la construție au fost aduse din țări precum ItaliaMarocGermaniaPakistanIranChina și Malaezia.
 Moscheea deține cel mai mare covor din lume ce măsoară aproximativ 5627 metri pătrați și cântărește aproximativ 35 de tone. Tot ea deține șapte candelabre imense aduse din Germania ce sunt făcute integral din cristale Swarovski. Sala de rugăciune a fost realizată de arhitectul iranian Ali Khaliqi. Acoperișul este susținut de 96 de coloane încrustate cu sidef, iar pe acoperiș se află mai multe domuri, cel mai mare având diametrul de 32,2 metri.

Chichen Itza, Yucatan, Mexic

Chichén Itzá este un uriaș sit arheologic pre-columbian construit de civilizația Maya și aflat în partea central-nordică a peninsulei Yucatán, în statul Yucatán, Mexic.
 Chichén Itzá a fost un centru regional al câmpiilor mayașe din nord din perioada clasică târzie până în cea clasică terminală și spre începutul perioadei postclasice. Situl prezintă o multitudine de stiluri arhitecturale, de la ceea ce se numește stilul „mexicanizat” și cu influențe din stilurile văzute în centrul Mexicului și până la stilul Puuc din câmpiile nordice. Prezența stilurilor central-mexicane a fost considerată un semn al migrațiilor directe a populațiilor din centrul Mexicului sau a unor cuceriri a acestora, dar interpretările contemporane văd prezența acestor stiluri non-mayașe mai mult ca un rezultat al schimburilor culturale.

Ruinele Chichén Itzá sunt proprietate a guvernului federal mexican, iar situl este administrat de Instituto Nacional de Antropología e Historia (Institutul Național Mexican de Antropologie și Istorie, INAH). Pământul de sub monumente, însă, este în proprietatea privată a familiei Barbachano



Saturday 31 December 2016

Reykjavík ([ˈreiːcaˌviːk] în AFI) este capitala Islandei

Reykjavík ([ˈreiːcaˌviːk] în AFI) este capitala Islandei, cel mai mare oraș din această țară și capitala cea mai nordică din lume, fiind aflată foarte aproape de cercul polar. Se află în sud-vestul țării, în golful Faxaflói - o regiune cu multe peninsule, insule și strâmtori.
Se crede că prima așezare permanentă a unor populații scandinave în această zonă datează din anul 870 e.n. Legenda îi atribuie lui Ingólfur Arnarson alegerea acestui loc. Etimologia Reykjavík-ului se datorează multelor izvoare termale din jurul acestei regiuni, Reykjavík traducându-se prin „golful aburilor”.

                 https://en.wikipedia.org/wiki/Reykjav%C3%ADk             

 Reykjavík este capitala Islandei, cel mai mare oraș din această țară și capitala cea mai nordică din lume, fiind aflată foarte aproape de cercul polar. Wikipedia

Suprafață274,5 km²
Înființare1786
Meteo-2 °C, vânt dinspre N cu 8 km/h, umiditate de 69 %
Hoteluri3 stele (preț mediu 596 RON). Vedeți hoteluri
Ora localăsâmbătă 20:34

Burj Khalifa, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Burj Khalifa (arabă برج خليفةromână Turnul Khalifa),denumit anterior Burj Dubai (arabă برج دبي), este un zgârie-nori din Dubai, cea mai înaltă clădire (structură arhitectonică) construită vreodată de om, măsurând 828 m înălțime.Construcția a început la 21 septembrie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009; clădirea a fost inaugurată oficial la data de 4 ianuarie 2010.
 Lucrările au început la 21 septembrie 2004 și au fost finalizate la 1 octombrie 2009. Inaugurarea oficială a avut loc ceva mai târziu, la 4 ianuarie 2010, în prezența mai multor oficialități, șeicul Dubaiului fiind cel care a deschis ceremonia printr-un foc de artificii fabulos, care a înconjurat turnul până în vârf, un spectacol de lasere și un dans al fântânilor aflate în fața clădirii.

Designul construcției este inspirat din arhitectura islamică, incluzând elemente istorice și culturale proprii regiunii. Turnul este alcătuit din trei elemente, dispuse în jurul unui miez central, iar amprenta la sol are forma literei Y (trei lobi), forma ideală atât pentru hoteluri, cât și pentru construcții rezidențiale, deoarece aceste aripi ale clădirii permit o maximă priveliște exterioară și maximum de lumină naturală în interior.
În interior au fost folosite materiale precum: sticla, oțelul inoxidabil, pietrele șlefuite, argintul, lemnul, pardoseli din travertin, stuc venețian pentru pereți și covoare lucrate manual. 

Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari.
La data de 9 februarie 2010, platforma de observație de la etajul 124 a fost închisă publicului din cauza unei defecțiuni electrice

Basilica Sfantul Petru, Vatican

 Bazilica Sfantul Petru (italiana Basilica di San Pietro, latina Basilica Sancti Petri) se gasete in monumentala Piata Sfantul Petru (italiana Piazza San Pietro) in Vatican si este sediul Papei si unul dintre locasurile sacre ale crestinismului si in special ale catolicismului, fiind cea mai mare dintre bazilicile papale din Roma, numite si bazilici patriarhale. Catedrala Papei si sediul episcopului Romei — tot in persoana Papei — este Bazilica San Giovanni in Laterano.
Bazilica Sfantul Petru este una dintre cele mai mari biserici din lume, avand o lungime de 218 metri, inaltimea de peste 130 metri la nivelul cupolei si o suprafata totala de aproximativ 23.000 metri patrati. Ea a fost cladita de-a lungul mai multor secole, iar la construirea ei au participat unii dintre cei mai renumiti arhitecti precum Donato Bramante, Raffaello Sanzio, Michelangelo Buonarroti, Carlo Moderno si Gian Lorenzo Bernini.
Dupa ce crestinismul a fost recunoscut in mod oficial, incepand din anul 324 imparatul Constantin I (Constantin cel Mare) a initiat construirea primei bazilici in zona Circului lui Nero, deasupra unui cimitir in care erau ingropati atat pagani cat si primii crestini si unde se crede ca a fost crucificat si ingropat Petru, unul dintre apostolii lui Iisus, considerat si primul Papa. Aici se gaseste acum grota Vaticanului sau cripta bazilicii, unde sunt resturile primei constructii si mormintele papilor.
- See more at: http://www.rome-city-guide.com/ro/obiective-turistice-roma/vatican/bazilica-sfantul-petru.html#sthash.qgPHbq8P.dpuf

Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in LateranoBazilica Santa Maria Maggiore și Bazilica Sfântul Paul din afara zidurilor.