Pages

Pages

Saturday 31 December 2016

Burj Khalifa, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Burj Khalifa (arabă برج خليفةromână Turnul Khalifa),denumit anterior Burj Dubai (arabă برج دبي), este un zgârie-nori din Dubai, cea mai înaltă clădire (structură arhitectonică) construită vreodată de om, măsurând 828 m înălțime.Construcția a început la 21 septembrie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009; clădirea a fost inaugurată oficial la data de 4 ianuarie 2010.
 Lucrările au început la 21 septembrie 2004 și au fost finalizate la 1 octombrie 2009. Inaugurarea oficială a avut loc ceva mai târziu, la 4 ianuarie 2010, în prezența mai multor oficialități, șeicul Dubaiului fiind cel care a deschis ceremonia printr-un foc de artificii fabulos, care a înconjurat turnul până în vârf, un spectacol de lasere și un dans al fântânilor aflate în fața clădirii.

Designul construcției este inspirat din arhitectura islamică, incluzând elemente istorice și culturale proprii regiunii. Turnul este alcătuit din trei elemente, dispuse în jurul unui miez central, iar amprenta la sol are forma literei Y (trei lobi), forma ideală atât pentru hoteluri, cât și pentru construcții rezidențiale, deoarece aceste aripi ale clădirii permit o maximă priveliște exterioară și maximum de lumină naturală în interior.
În interior au fost folosite materiale precum: sticla, oțelul inoxidabil, pietrele șlefuite, argintul, lemnul, pardoseli din travertin, stuc venețian pentru pereți și covoare lucrate manual. 

Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari.
La data de 9 februarie 2010, platforma de observație de la etajul 124 a fost închisă publicului din cauza unei defecțiuni electrice

No comments:

Post a Comment