Pages

Pages

Saturday 31 December 2016

Basilica Sfantul Petru, Vatican

 Bazilica Sfantul Petru (italiana Basilica di San Pietro, latina Basilica Sancti Petri) se gasete in monumentala Piata Sfantul Petru (italiana Piazza San Pietro) in Vatican si este sediul Papei si unul dintre locasurile sacre ale crestinismului si in special ale catolicismului, fiind cea mai mare dintre bazilicile papale din Roma, numite si bazilici patriarhale. Catedrala Papei si sediul episcopului Romei — tot in persoana Papei — este Bazilica San Giovanni in Laterano.
Bazilica Sfantul Petru este una dintre cele mai mari biserici din lume, avand o lungime de 218 metri, inaltimea de peste 130 metri la nivelul cupolei si o suprafata totala de aproximativ 23.000 metri patrati. Ea a fost cladita de-a lungul mai multor secole, iar la construirea ei au participat unii dintre cei mai renumiti arhitecti precum Donato Bramante, Raffaello Sanzio, Michelangelo Buonarroti, Carlo Moderno si Gian Lorenzo Bernini.
Dupa ce crestinismul a fost recunoscut in mod oficial, incepand din anul 324 imparatul Constantin I (Constantin cel Mare) a initiat construirea primei bazilici in zona Circului lui Nero, deasupra unui cimitir in care erau ingropati atat pagani cat si primii crestini si unde se crede ca a fost crucificat si ingropat Petru, unul dintre apostolii lui Iisus, considerat si primul Papa. Aici se gaseste acum grota Vaticanului sau cripta bazilicii, unde sunt resturile primei constructii si mormintele papilor.
- See more at: http://www.rome-city-guide.com/ro/obiective-turistice-roma/vatican/bazilica-sfantul-petru.html#sthash.qgPHbq8P.dpuf

Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in LateranoBazilica Santa Maria Maggiore și Bazilica Sfântul Paul din afara zidurilor.

No comments:

Post a Comment