Saturday, 31 December 2016

Reykjavík ([ˈreiːcaˌviːk] în AFI) este capitala Islandei

Reykjavík ([ˈreiːcaˌviːk] în AFI) este capitala Islandei, cel mai mare oraș din această țară și capitala cea mai nordică din lume, fiind aflată foarte aproape de cercul polar. Se află în sud-vestul țării, în golful Faxaflói - o regiune cu multe peninsule, insule și strâmtori.
Se crede că prima așezare permanentă a unor populații scandinave în această zonă datează din anul 870 e.n. Legenda îi atribuie lui Ingólfur Arnarson alegerea acestui loc. Etimologia Reykjavík-ului se datorează multelor izvoare termale din jurul acestei regiuni, Reykjavík traducându-se prin „golful aburilor”.

                 https://en.wikipedia.org/wiki/Reykjav%C3%ADk             

 Reykjavík este capitala Islandei, cel mai mare oraș din această țară și capitala cea mai nordică din lume, fiind aflată foarte aproape de cercul polar. Wikipedia

Suprafață274,5 km²
Înființare1786
Meteo-2 °C, vânt dinspre N cu 8 km/h, umiditate de 69 %
Hoteluri3 stele (preț mediu 596 RON). Vedeți hoteluri
Ora localăsâmbătă 20:34

Burj Khalifa, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Burj Khalifa (arabă برج خليفةromână Turnul Khalifa),denumit anterior Burj Dubai (arabă برج دبي), este un zgârie-nori din Dubai, cea mai înaltă clădire (structură arhitectonică) construită vreodată de om, măsurând 828 m înălțime.Construcția a început la 21 septembrie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009; clădirea a fost inaugurată oficial la data de 4 ianuarie 2010.
 Lucrările au început la 21 septembrie 2004 și au fost finalizate la 1 octombrie 2009. Inaugurarea oficială a avut loc ceva mai târziu, la 4 ianuarie 2010, în prezența mai multor oficialități, șeicul Dubaiului fiind cel care a deschis ceremonia printr-un foc de artificii fabulos, care a înconjurat turnul până în vârf, un spectacol de lasere și un dans al fântânilor aflate în fața clădirii.

Designul construcției este inspirat din arhitectura islamică, incluzând elemente istorice și culturale proprii regiunii. Turnul este alcătuit din trei elemente, dispuse în jurul unui miez central, iar amprenta la sol are forma literei Y (trei lobi), forma ideală atât pentru hoteluri, cât și pentru construcții rezidențiale, deoarece aceste aripi ale clădirii permit o maximă priveliște exterioară și maximum de lumină naturală în interior.
În interior au fost folosite materiale precum: sticla, oțelul inoxidabil, pietrele șlefuite, argintul, lemnul, pardoseli din travertin, stuc venețian pentru pereți și covoare lucrate manual. 

Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari.
La data de 9 februarie 2010, platforma de observație de la etajul 124 a fost închisă publicului din cauza unei defecțiuni electrice

Basilica Sfantul Petru, Vatican

 Bazilica Sfantul Petru (italiana Basilica di San Pietro, latina Basilica Sancti Petri) se gasete in monumentala Piata Sfantul Petru (italiana Piazza San Pietro) in Vatican si este sediul Papei si unul dintre locasurile sacre ale crestinismului si in special ale catolicismului, fiind cea mai mare dintre bazilicile papale din Roma, numite si bazilici patriarhale. Catedrala Papei si sediul episcopului Romei — tot in persoana Papei — este Bazilica San Giovanni in Laterano.
Bazilica Sfantul Petru este una dintre cele mai mari biserici din lume, avand o lungime de 218 metri, inaltimea de peste 130 metri la nivelul cupolei si o suprafata totala de aproximativ 23.000 metri patrati. Ea a fost cladita de-a lungul mai multor secole, iar la construirea ei au participat unii dintre cei mai renumiti arhitecti precum Donato Bramante, Raffaello Sanzio, Michelangelo Buonarroti, Carlo Moderno si Gian Lorenzo Bernini.
Dupa ce crestinismul a fost recunoscut in mod oficial, incepand din anul 324 imparatul Constantin I (Constantin cel Mare) a initiat construirea primei bazilici in zona Circului lui Nero, deasupra unui cimitir in care erau ingropati atat pagani cat si primii crestini si unde se crede ca a fost crucificat si ingropat Petru, unul dintre apostolii lui Iisus, considerat si primul Papa. Aici se gaseste acum grota Vaticanului sau cripta bazilicii, unde sunt resturile primei constructii si mormintele papilor.
- See more at: http://www.rome-city-guide.com/ro/obiective-turistice-roma/vatican/bazilica-sfantul-petru.html#sthash.qgPHbq8P.dpuf

Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in LateranoBazilica Santa Maria Maggiore și Bazilica Sfântul Paul din afara zidurilor.

Castelul Corvinilor, printre cele mai importante atracţii turistice din România.

10 insule de care nu aţi auzit, dar care vă vor tăia respiraţia

Podul Golden Gate, San Francisco, SUA

                http://www.mediafax.ro/life-inedit/podul-golden-gate-din-san-francisco-va-fi-inzestrat-cu-o-plasa-contra-sinucigasilor-12852368               


Podul Golden Gate (în engleză în original Golden Gate Bridge), situat în partea de vest a Statelor Unite în statulCalifornia, a fost inugurat la 27 mai 1937. În prima zi a dării în folosință podul a fost deschis numai pietonilor, în acea zi, numită „Ziua Pietonilor”, fiind traversat de 200.000 de persoane. Cu o deschidere de 1.280 m, Podul Golden Gate leagă orașul San Francisco de orașul Sausalito, fiind situat peste strâmtoarea Golden Gate ce face legătura între Oceanul Pacific (la vest) și Golful San Francisco (la est).
Podul, care are o lungime totală de 2.737 m, a devenit celebru prin faptul că a fost prima construcție uriașă suspendată la peste 150 m deasupra nivelului apei, fiind în același timp un exemplu strălucit al stilului arhitectural „Art Deco” târziu din Statele Unite. A devenit repede un simbol marcant al orașului San Francisco, fiind adesea identificat cu spiritul liberal al acestui influent oraș californian.

Turnul Eiffel, Paris, Franta

                  http://blogdecalatorii.ro/turnul-eiffel-paris/                   


Turnul Eiffel (din francezăLa tour Eiffel, care se pronunță la tur e-'fel) este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 324 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile NouguierMaurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul și-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator la 28 noiembrie 2002.
Structura a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie1889 și deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel pudlat⁠(en), folosind două milioane și jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranță din acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construcția turnului, și anume în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, pe când lifturile actuale sunt electrice.
Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 24 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Întreținerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.

(GALERIE FOTO şi VIDEO) Destinaţii din Europa mai puţin turistice, dar cu peisaje sublime